Patrik Eklunds första långfilm

Regissören Patrik Eklund har mycket uppskattade och kritikerrosade kortfilmer i bagaget. Flimmer är hans första långfilm. Det kan självklart kallas en debut, men samtidigt är det här en regissör som bland annat blivit nominerad för en Oscar. ”Istället för Abrakadabra” som handlar om den krokiga vägen mot berömdhet som en trollkarl, var den film som gav Oscarsnomineringen 2010. I centrum står den unge man med en dröm. Filmen prisades tre år tidigare dubbelt upp på filmfestivalen i Göteborg. Det är en stor heder att bli utnämnd som publikens favorit och självklart inte heller fel att vinna ”Startsladden”. Det är priset för bästa kortfilm.

En annan stor merit för Patrik Eklund, som knappt trodde sina öron, var när kortfilmen ”Slitage” utsågs som bästa film av kritikerna under Cannesveckan 2009. Filmen kretsar kring två grannar och fick enligt Eklund själv sitt namn i absolut sista sekund. Trots det enligt honom misslyckade namnet blev filmen alltså mycket framgångsrik.Patrik Eklunds första långfilm 1

En erfaren debutant
Med andra ord är Patrik Eklund knappast ny i filmbranschen. En långfilm som ska utnyttja samma karaktäristiska svarta humor som en kortfilm innebär dock inte exakt samma utmaningar. Det kan hända att Eklund behöver regissera ett par långfilmer innan hans världsklass skiner igenom lika mycket där. Det återstår att se om han väljer att fortsätta på den banan eller även fortsättningsvis lägger störst vikt vid kortfilm. Även om Patrik Eklund idag bor i Stockholm använder han sin uppväxt i Arvidsjaur i sina filmer. Slitage utspelar sig just i Arvidsjaur och det lilla samhället återfinns även i Flimmer, som kom 2012.

Eklund i långfilmsformat
För dig som redan är såld på Eklund är det självklart ett måste att se filmen Flimmer. Det finns dock inte tillnärmelsevis lika många korfilmsfantaster som det finns långfilmsälskare i vårt avlånga land. Därför finns det en viss risk att du aldrig hört talas om Patrik Eklund. Då är Flimmer istället den perfekta introduktionen.

Flimmer kom 2012 så det är tyvärr för sent att se den på bio. Du får helt enkelt minnas alla de irriterande människorna som pratade under filmen, tuggummit som kletats fast under stolen och hur dyra popcornen var. Då är det inte så illa att krypa ner i soffan och se en bra film. För dig som kommit förbi hyrfilmerna på macken finns det gott om tjänster på nätet för att kunna se Flimmer. Ett bra exempel är C More Play hos Canal Digital, där filmen enkelt kommer hem till dig. Självklart får du gärna läsa mer om filmen här på sajten först.