Flimmer på djupet

Flimmer är inte bara en komedi utan det finns också underliggande teman i filmen. Huvudrollsinnehavaren Kjell Bergqvist berättade för DN att han tycker om att spela ensamma losers som saknar självinsikt. Det kan vara därför han är så bra på att göra just det. Den norrländska kulissen till filmen passar väl för en film som bakom komedin kretsar kring ensamhet. Visuellt har filmen också fått mycket god kritik. Den är vacker och stämningsfull genom färgsättningen och landskapen som blir bakgrund till handlingen.

Regissören Patrik Eklund är duktig på att skildra losers och människor som kämpar i vardagen. Förutom Kjell Bergqvist har ytterligare en skådespelare som är duktig på den typen av karaktär valts ut till filmen, Jacob Nordenson. Det gav goda förutsättningar för att gestalta just ensamheten i den grå och trista vardagen som det är alltför enkelt att fastna i.Flimmer på djupet 22

Komedi som visar på allvaret
Kanske är det som både Bergqvist och Nordenson pratar om i artikeln i DN; att vi blir allt mer ensamma. Vänner på Facebook säger ingenting om hur många vänner vi egentligen har. Just blygheten, som ibland sägs vara karaktäristisk för vårt land ställer till det när det gäller kommunikation. Främlingar pratar inte med varandra och vi kikar ut i trappen så att vi inte riskerar att möta grannen. Problemen med att ständigt vara uppkopplad, men aldrig få en äkta närhet är en del av filmens budskap enligt regissören Eklund. Kanske är det något vi alla borde tänka på. Redan 2010 framkom att unga hellre umgås på nätet i en rapport från Medierådet.

Eklunds bakgrund tar sig uttryck i filmen
Bakgrunden som hyllad kortfilmsregissör är enligt Eklund själv en av anledningarna till att filmen är speciellt utformad. Han tog helt enkelt med sig sina favorittrick med sig in i långfilmsvärlden. På sätt och vis kan Flimmer ses som flera kortfilmer i en lång film, då det finns flera historier i den som vävs samman. En recensent har till och med jämfört den med Twin Peaks då den ger samma känsla i det vackra visuella och människor som bär på olika historier. Oavsett om den liknelsen stämmer eller inte är Flimmer en film med flera bottnar. Du får själv avgöra om den är en film för dig eller inte, men för dig som gillar svensk film och annorlunda grepp är den mycket väl värd att se.