Kritikernas mottagande av Flimmer

Hur en film tas emot av publiken behöver inte stämma överens med hur den tas emot av filmkritiker. I många fall gör det inte heller det. Men det går inte att komma ifrån att kritikernas åsikter har en viss påverkan, framförallt inom branschen.

Flimmer har mottagits med blandade reaktioner av kritikerna. De flesta menar att det finns många små guldkorn i filmen, men att helheten inte riktigt lyckas. DN:s Fredrik Strage skriver till exempel att filmen har flera intressanta karaktärer och intriger, men att de olika intrigerna inte tillsammans bildar något lika skojigt eller rörande som ”The Office”. Jämförelsen beror kanske främst på att även ”The Office” är en komedi som utspelar sig i en kontorsmiljö. Strages intryck är att berättelsen först är ”rörig, sedan seg och slutligen irriterande.” Han känner inte igen Patrik Eklunds manusskrivande i denna film, eftersom han i sin Oscarsnominerade kortfilm ”Istället för Abrakadabra” hade skapat ett mycket välkonstruerat manus, medan manuset i Flimmer ”haltar”. Han anser också att scenografin och rekvisitan inte känns trovärdig, eftersom filmen ska utspela sig i modern tid, men kläder och inredning ser ut att vara från 1970-talet. Kanske hade det kunnat fungera om man hade dragit det ännu längre, verkar Strage mena, när han skriver att filmen som det är nu hamnar i ett slags tomrum mellan kitsch och verklighet.Kritikernas mottagande av Flimmer 1

Svenska Dagbladets recensent Hynek Pallas är mindre diplomatisk än Strage. Han kallar Flimmer för ”ett haveri”, och känner det som att allt ansträngt ska skruvas till i filmen. Han säger också att filmens enda behållning är ”att de flesta skådespelare levererar sina repliker vältajmat lakoniskt”. Han menar att den sorgsna och allvarliga delen av filmen hade kunnat bli bra och rörande, om det hade fått ”landa i oss”. Flimmer får två av sex tärningsprickar.

Även Metro ger Flimmer betyget två, men utav fem möjliga, så det är en något mer positiv bedömning. Den mycket kortfattade recensionen meddelar helt enkelt att filmen innehåller några enstaka kul scener, men att den blir ”tröttsam i längden”.

Hur man uppfattar en film, även en filmkritiker, kan påverkas av vilket sällskap man är i när man ser den, och vad man äter och dricker till filmen. En trevlig dryck till lugna filmkvällar hemma är whisky, som du kan köpa på Bodegashop.com