Svenska kyrkans filmpris

Svenska kyrkan har ett filmpris man delar ut varje år på Göteborgs filmfestival. Vinnaren av priset blir tilldelad 50 000 kronor. Det finns ett antal kriterier som den svenska kyrkan letar efter när man delar ut priset. Filmen ska främst ha en solid konstnärlig kvalitet och man vill att den i någon form ska förmedla evangeliets budskap. Budskapet kan ta sitt uttryck i olika former, regissören kan bland annat genom filmen förmedla sociala- eller rättvisefrågor. Man vill också att filmen ska ha potential för en internationell genomslagskraft. Med det menar man att budskapet inte ska begränsas av en lokal kontext som exempelvis bara svenskar förstår. Anledningen till att man delar ut priset är för att man anser att filmer är vår tids starkaste medel för att förmedla ett budskap. Man anser vidare att man många filmer som produceras idag lyfter frågor som man diskuterar i bibeln vilket gör att man vill stötta filmskapare att fortsätta producera filmer med viktiga budskap.

Göteborgs filmfestival är ett populärt evenemang

Göteborgs filmfestival är en riktig publikfest. Man säljer i snitt 150 000 biljetter till 30 000 besökare och både antalet besökare & biljetter ökar för varje år. Under 2017 års upplaga erbjöd man besökarna hela 457 filmer att välja bland. Filmerna visas ofta på diverse olika biografier runt om i staden. På Göteborgs filmfestival 2017 delade man upp filmerna i 30 olika sektioner av filmer. Bland annat visade man svenska kortfilmspremiärer, dokumentärer, filmer som är animerade och filmer som berör hbtq-frågor. Man visar också samtliga filmer som är nominerade till Guldbaggen. Det mest åtråvärda priset som festivalen delar ut är det Nordiska filmpriset. Det är endast långfilmer från länder i Norden som kan vinna priset. Det nordiska filmpriset 2017 tilldelades filmen ”The War Show”. Filmen följer en kvinna som berättar hur den arabiska våren har präglat hennes liv samt hennes relationer med släkt & vänner. Filmen visar också hur inbördeskriget i Syrien startade och hur regimen steg för steg gör livet mycket svårt för många av landets folkgrupper. Det är en film som berör och som beskriver vad som egentligen händer i landet.

Svenska kyrkans filmpris 2017

Det var filmen ”Dröm vidare” som vann svenska kyrkans filmpris 2017. Juryn var imponerad av hur väl den unge regissören Rojda Sekersöz skildrade vår samtid och den verklighet vi lever i. Filmen skildrar en ung kvinnas sökande efter sin egentliga identitet och kampen med alltid vara sann emot sig själv. Filmen skildrar de vänskapsrelationer vi har i olika stadier av livet och hur de påverkar oss, både på gott och ont. Juryn var också imponerad av filmens vision som envist visade att det alltid är möjligt att börja om på nytt och att det alltid finns ett ljus i slutet av allt mörker många måste gå igenom. ”Dröm vidare” var regissörens debutfilm vilket gör att priset kan verka som en extra morot för fortsatt filmskapande. Priset på 50 000 svenska kronor kan komma väl till användning för en ung filmskapare då en film ofta är dyrare att producera än man först tänkt sig. Det kan handla om extrautgifter för Skånska byggvaror eller till extrautrustning för kameror.