Patrik Eklund, Flimmers regissör

Patrik Eklund är en svensk regissör som är född 1978 i Arvidsjaur och som bor i Stockholm. Han är bland annat känd för att ha skrivit och regisserat filmen Flimmer, men han har också en hel del andra filmer i bagaget. Han lär ha börjat göra filmer genom att klippa ihop skateboardfilmer och lägga till musik, vilket väckte intresset för filmskapandet som sedan tog fart på ungdomsgården i Arvidsjaur. Idag är han flerfaldigt prisbelönt för sina filmer.

One christmas morning

En av hans första filmer var One Christmas morning som producerades 2007, med skådespelarna Ville Haapasalo och Jarmo Mäkinen. Den producerades av Brickhouse Pictures och Filmpool Nord och utspelar sig på finska, ryska och engelska. Den handlar bland annat om en finsk soldat som är trött på kriget och träffar på fienden.

Situation Frank

Situation Frank, också den från 2007, är en kortfilm som producerades av Direktörn & Fabrikörn Handelsbolag med Mathias Fjellström som producent. Skådespelare är Jacob Nordenson och Göran Forsmark och filmen handlar om en man vars fru tar livet av sig.

Istället för abrakadabra

Istället för Abrakadabra är också det en kortfilm som kom 2008, och den blev nominerad både till Guldbaggegalan och Academy award och fick ett flertal priser på filmfestivaler runtom i Europa. Filmen handlar om en kille som är trollkonstnär och som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Han överraskar pappan på hans födelsedag med trollerier. Skådespelare är Simon J. Berger, Jacob Nordenson, Anki Larsson, Saga Gärde och Göran Forsmark.

Slitage

Slitage är en film som kom 2009, och beskrivs som en film med mycket humor och svärta. Patrik Eklund fick Kritikerveckans stora pris i Cannes för den här filmen, som handlar om ett medelålders par och deras sexliv. Skådespelare är Anki Larsson, Jacob Nordenson, Camilla Larsson, Svante Grundberg och Daniel Rudstedt. Producent är Mathias Fjellström och produktionsbolaget bakom filmen är Direktörn & Fabrikörn Handelsbolag.

Den ryska dörren

Den ryska dörren producerades 2010 och är en kortfilm på svenska, ryska och engelska med bla skådespelaren Olle Sarri, efter ett manus av Erik Norberg. Filmen handlar om en busschaufför som åker mellan Sverige och Ryssland och blir förälskad i en kvinna. Medverkar gör även Saga Gärde, som har varit med i många av Patrik Eklunds filmer.

Syndromeda

Syndromeda är en kortfilm som producerades 2013 av Mathias Fjellström på produktionsbolaget Salmonfox AB. Det här är en lite läskig film med blodig och övernaturlig handling, som säkert passar bra till halloween. Skådespelare är bland andra Jacob Nordenson, Svante Grundberg och Anki Larsson.