Saga Gärde fick sitt genombrott i ungdomsserien Spung, och har efter det medverkat i ett flertal filmer och har sedan 2009 också varit verksam som regissör. 2012 medverkade hon i komedin ”Flimmer”, en film som skrivits och regisserats av Patrik Eklund. Handlingen utspelar sig på ett litet telecombolag som håller på att gå i konkurs, men så inträffar ett oförklarligt strömavbrott som förändrar situationen för alla inblandade. Sara Gärde spelar rollen som Karin, som är en hårt arbetande veterinär som förgäves försöker att få barn. Detta är en roll Saga menar är viktig att belysa, eftersom det är många kvinnor som står i den situationen och lever med den problematiken.
Sara Gärde regisserar ”Brev till en krigerska”
Saga Gärde regisserar graviditetsdrama för Sveriges Radio Drama. I dramat ”Brev till en krigerska” skrivet av Athena Farrokhzad återkommer moderskapet fast i en annan form. Dramat handlar om en kvinna som skriver till sitt ofödda barn, där hon bland annat förklarar varför hon sjunger visor för sitt barn på ett språk som hon inte behärskar. Det är ett lyriskt drama om att bära ett barn och vara förälder i migrationens tecken. ”Brev till en krigerska” är en komposition av lyrisk text, dokumentära inslag och nyskriven musik i tappning av David Gülichs ljuddesign. Detta är något som känns igen i Athena Farrokhzads hyllade diktsamling ”Vitsvit” som också har dramatiserats.
Lyssna på ”Brev till en krigerska” på P1
Nu finns ”Brev till en krigerska” tillgänglig på P1 och där finns även intervjun med Saga Gärde och Athena Farrokhzad. Här kan du höra hela historien bakom ”Brev till en krigerska”, om hur Saga Gärde tog emot den, och hela kompositionen bakom framställningen. Hör även om hur Saga arbetade med musiken i kombination med självbiografin och de historiska händelserna, för att skapa en mer kollektiv historia som många människor känner igen sig i. Hör hur Athena tog med sin egen graviditet, för att göra framställningen ännu mer levande. Det är ett gripande drama, där man får följa en gravid kvinnas tankar om framtiden som emigrant, vilket blir till en kollektiv historia om hur det är att vara förälder och emigrant.