Saga Gärde

Känner du igen namnet Saga Gärde? Kanske är det då från den kultförklarade TV-serien Spung där hon hade sitt genombrott. Saga är en svensk skådespelerska och regissör, född år 1979 i Solna utanför Stockholm. Hon har ett respektabelt CV inom framförallt TV och film och hon har bland annat setts i komedigenren genom filmen Offside och TV-serien Playa del Sol. Hon har även regisserat ett antal dokumentärfilmer däribland Lisas känsla som handlar om 24-åriga Lisa som drabbas av MS. Saga Gärde syns även i de normbrytande succéfilmerna Pojktanten och Någonting måste gå sönder.

Radiodramatiseringar i nutid

I september år 2016 gick SR ut med att Saga Gärde har premiär för sin radiodramatisering av Brev till en krigerska i P1. Texterna som ligger till grund för radiopjäsen är skrivna av Athena Farrokhzads, författarinna och poet. Det är andra gången Saga Gärde dramatiserar Athenas texter i radio. Förra verket, Vitsvit, blev såväl kritikerrosad som en stor publiksuccé. I Brev till en krigerska hörs radioprofilerna Sîlan Diljen och Shang Imam. Enligt Saga valde hon dessa två eftersom de är veteraner inom radio och verkligen vet hur man använder subtila nyanser i rösten. Ämnen som avhandlas i dramat är bland annat graviditet och föräldraskap i kaoset av krig och migration.

Skapa din vrå för att njuta av kultur

Om du vill njuta av någonting ur Saga Gärdes katalog kan det vara en bra idé att skapa din egen lilla vrå för det. En plats där du kan njuta av filmer, tv-serier och radioprogram. Det enda som behövs är en skön fåtölj och en surfplatta eller tv. Det kan dock vara bra att komma ihåg att solen inte alltid är ett trevligt tillskott. Installera markiser i vardagsrummet för att vara säker på att kunna ha din TV-stund precis när du vill, oavsett väder. Utbudet är som störst i storstäderna och det finns många snygga markiser stockholm att välja mellan.