Handlingen i filmen Flimmer

Filmen Flimmer hade premiär 2012 och är en komedi med den kände skådespelaren Kjell Bergqvist i huvudrollen. Han spelar Tord som är chef för ett telecombolag som kallas UNICOM. Bolaget är väldigt nära konkurs men Tord och kollegan Walter gör allt de kan för att rädda företaget. Ett oförklarligt strömavbrott sker i staden som skapar positiva händelser för stadens invånare. Det som startar som en värld av kaos blir sedan till något positivt för det nästan ruinerade företaget UNICOM och dess personal. Nya möjligheter öppnas helt plötsligt för Tord och de andra.

Strömavbrott tog bort internet i Östhammar

Östhammars kommun förlorade internet efter strömavbrott en måndagsnatt i november. Det drabbade 6 500 hushåll och strömavbrottet berodde på ett problem med en kabel i ett ställverk. Att laga den felaktiga kabeln tog tio minuter men tyvärr hade invånarna i Östhammar problem med att använda Internet en lång tid efter det. Det framkom att en switch hade gått sönder och var tvungen att fraktas från Arlanda stad till Östhammar. Detta var dock inget som kommunen kunde hjälpa till med eftersom det är Tele 2 som ansvarar för internettjänsten. Kommunens externa hemsida och mejl fungerade inte förrän kl.15:00 samma dag. Man kunde inte heller komma åt de digitala handlingarna till kvällens fullmäktigemöte på grund av internetproblemet.

Vår internetanvändning idag

Vi har blivit vana att ha internet tillgängligt dygnet runt. Att inte ha tillgång till det känns onaturligt och ålderdomligt. Internet har dock endast funnits för privatpersoner sedan 90-talet vilket inte är så länge sedan. Utvecklingen med internetanvändning har gått blixtsnabbt framåt och något som alla personer, oavsett samhällsklass eller geografisk boplats använder. Vi ser det som ett naturligt inslag i undervisning där både läroböcker och ordböcker finns på nätet. Vi använder det för att utföra vår shopping så att vi inte behöver trängas med andra i affärer. När internet försvinner, till exempel genom strömavbrott, blir vi medvetna om hur beroende vi är av internet och hur ofta vi använder det.