Jacob Nordenson

Jacob Nordenson spelar i Patrik Eklunds debutfilm Flimmer kontorsarbetaren Kenneth, en datorinkompetent och hunsad karaktär som mitt i filmens skruvade handling försöker hitta kärleken tillsammans med en av städerskorna på kontoret som lider av spindelfobi.

Nordenson föddes 1952 i Stockholm, och har celebra föräldrar: hans far är justitierådet Ulf Nordenson och hans mor den före detta Skansen-chefen Eva Nordenson. Hans karriär som filmskådespelare började 1989 med filmen 1939, och på senare år har han setts i storfilmer som Luftslottet som sprängdes och Wallander – Den svaga punkten. Karriären såväl som livet har dock inte alltid varit en dans på rosor för Nordenson. Redan som tonåring mådde han dåligt, då hans föräldrar skildes när han var tolv år gammal. Efter gymnasiet förvärrades problemen och han gick in i en depression. Han blev skådespelare efter att ha studerat psykologi, vilket enligt honom själv kom sig av vilsenhet. Han fick en roll i en teaterföreställning, men det skulle visa sig vara förödande, då all hans tid upptogs av föreställningen eller tankar på föreställningen. Detta ledde till ett tolv år långt uppehåll i Nordensons skådespelarkarriär, då han försörjde sig med olika småjobb. Lusten för skådespeleriet kom inte tillbaka förrän han erbjöds en roll i Hemsöborna.Jacob_Nordenson_2013

Efter sin ”återkomst” som skådespelare har Nordenson blivit något av Patrik Eklunds musa – han har varit med i ett flertal av den unge regissörens kortfilmer, och enligt Eklund själv vill han ha med Nordenson i alla sina framtida filmprojekt. Förutom Flimmer har Nordenson även medverkat i Eklunds kortfilmer Situation Frank, Istället för abrakadabra och Slitage. Samtliga blev kritikerrosade.

Nordenson menar att han inte hade något problem att identifiera sig med sin karaktär i Eklunds första långfilm. Det som slog honom mest var Kenneths ensamhet, och det faktum att han var en av de få människor som faktiskt jobbade, men ändå var förtryckt. ”Den stukade mannen”, eller ”losern”, är en karaktär som Nordenson menar att han spelar med lätthet, eftersom han själv har upplevt liknande saker i sitt liv. Den typen av roller blir därför ett slags sökande i hans eget förflutna. Det han hittar vid sökandet handlar ofta om hans pappa, om känslan av att tappa kontakten med honom och att inte vara helt älskad som son.

På grund av sina sorgsna karaktärer, som Kenneth, är kanske inte Flimmer den bästa filmen att se på en dejt, trots att det är en komedi. Om du vill ha tips på filmer som passar, eller tips om olika dejtingsidor, kan du gå in på Nätdejtingtips.se.